Barnedåb 2020 – Guide Til Den Bedste Barnedåb

Barnedåb – Hvordan foregår det?

Normalt holder man barnedåb om søndagen, dog kan der forekomme særlige dåbsgudstjenester på andre dage så som lørdag. Du aftaler med din lokale kirke hvornår dåbsgudstjenesten skal finde sted. Det kan veksle fra kirke til kirke hvordan dåbsceremonien foregår. Du vil i nogle kirker opleve at barnet kommer ind i kirken så snart gudstjenesten starter, og i andre kirker sidder man allerede i kirken ved gudstjenestens begyndelse. Normalt afholder man dåb når barnet er 3 måneder gammel.

Alle dåb starter med at præsten beder en bøn til Gud, og takker ham for barnet. Herefter skal alle rejse sig mens præsten læser op fra Bibelen.

Dåbshandling

Selve barnedåben er et kristent ritual, som gør at man bliver en del af den kristne menighed. Den måde som dåben foregår på, er lige som der omtales i Matthæus Evangeliet, som lyder at Johannes Døberen døbte Jesus i Jordanfloden. At blive døbt skulle ifølge Jesus være en nødvendighed før man kan komme ind i Guds rige.

Du siger som forældre ja til at dit barn bliver døbt i den kristne tro, og faddere siger tilmed ja på barnets vegne.

Dåben foregår sådan at præsten tegner et kors med fingrene over barnets ansigt og bryst. Det gør præsten som tegn på at barnet nu hører til hos Gud og Jesus Kristus. Præsten skal dernæst vide barnets navn af personen som bærer barnet, og efterfølgende øser præsten vand over barnets hoved tre gange: En gang for Gud Fader, en gang for Guds Søn og en gang for Helligånden.

Vælg navn og Fadder

Før dåben kan finde sted, skal forældrene have valgt faddere. Dette kan både være i form af familiemedlemmere eller nære venner. Efter dåben har fundet sted, tager præsten forældrene og fadderne til side, for at forklare yderligere om deres forpligtelse til barnet. Man kan stadig godt blive fadder hvis ikke man er medlem af folkekirken. Som fadder skal man være villig til at opfostre barnet i den kristen tro hvis forældrene dør før barnet bliver voksen. Hvis du ikke selv er døbt, kan du dermed ikke give troen videre. Om forældrene er der eller ej, forventes det stadig at du som fadder er en del af barnets liv.

Man skal vælge mellem 2 og 5 faddere. Det er som nævnt tidligere som oftest familiemedlemmere og nære venner som får æren. Selv om man som fadder skal være døbt før man kan få lov til at få denne titel, behøver man dog ikke at være medlem af folkekirken. Vær opmærksom på, at kirkekontoret skal have oplysninger på alle fadderes navne og adresser inden dåben.

Så snart dåben er færdig, fortsætter søndagsgudstjenesten for andre kristne. Ofte bliver barnet urolig i løbet af dåbsceremonien. Kirken tilbyder et lokale til at trøste barnet så snart ceremonien er slut.

Derudover er det vigtigt at i som forældrer finder et navn til barnet inden dåben finder sted, da barnet ikke kan blive døbt uden at have et navn. Mange vælger først at afsløre navnet til selve dåben for at overraske alle. Navngivningen af barnet skal vælges senest 6 måneder efter barnets fødsel. Hvis ikke det sker, får barnet automatisk morens efternavn.

Gudmor og gudfar

Mange kan hurtigt godt blive forvirret over hvad forskellen på fadder, gudmor og gudfar egentligt er. En gudmor eller gudfar er som regel den person som bærer barnet til dåben. Derudover siger de begge ja til at opdrage barnet i den kristne tror. En person kan godt både være gudmor og gudfar og samtidigt være fadder til barnet.

Vær dog opmærksom på, at det er mindst lige så almindeligt at det selv er en af forældrene som bærer deres barn under dåben.

Hvornår holder man barnedåb?

Man plejer som regel at holde barnedåb ca. 3-6 måneder efter barnets fødsel. Dog kan man blive døbt uanset alder, hvilket vil sige at hvis man ikke er blevet døbt som lille, at man kan vælge at gøre det som voksen.

Hvilke papirer skal afleveres i forbindelse med dåben?

Inden barnet skal døbes, er det vigtigt at i får styr på de papirer som skal fremvises ved dåbsceremonien. Inden dit barn kan blive døbt, skal du kunne fremvise følgende papirer:

  1. Barnet fødsels- og navneattest.
  2. Forældrenes fødsels- og navneattest.
  3. Forældrenes dåbsattester (hvis muligt) samt vielsesattester (hvis muligt).
  4. Fulde navn og adresse på alle faddere.

Kirken skal normalt være i besiddelse af disse oplysninger senest 14 dage før dåben finder sted.

Hvor lang tid varer dåben + barnedeåbsfesten?

Da barnedåb som regel bliever holdt om søndagen, og de fleste desværre skal op og arbejde mandag, vil det derfor være rart at vide hvornår den slutter. Selve dåben veksler meget på tid. Det hænder at flere babyer skal døbes på samme tid. Derfor tager en dåb omkring 1 time til 1,5 time. Nogle vælger kun at komme til selve dåben i kirken, andre vælger kun at komme til festen efterfølgende og størstedelen kommer til begge begievnheder.

Typisk starter man i kirken mellem klokken 10 og 12 hvor barnet skal døbes. Herefter fortsætter festen enten hjemme privat, i et forsamlingshus eller på en cafe/restaurant. Det er også meget forskelligt hvor mange timer festen varer, alt afhængigt hvor mange mennesker der er. Dog kan du regne med at det som regel ikke er en fest der varer til hen ad aftenen. Da det er en fest for en lille baby som skal hjem og sove, kan du højst sandynligt godt nå hjem i seng til kl 22.

Guide til hjælp af planlægning af dåbsfesten

Så snart i har besluttet jer at jeres lille engel skal døbes, skal der planlægges dåb og fest. Der er mange muligheder når det kommer til en sådan fest. Du/i skal have valgt hvor mange og hvilke gæster der skal inviteres, i skal vælge lokation for festen, mad, drikkelse, dåbskjole og meget mere. Det er vigtigt at i finder et budget til festen, inden i begynder at planlægge for meget.

En guide til hvad i skal huske inden dåben kommer her:

Hvordan skal barnedåben fejres?

Man holder altid dåbsfesten i forlængelse af selve dåben i kirken. Så hvis dåben finder sted søndag, så holder man festen søndag, hvis dåben finder sted lørdag, så holder man festen lørdag. Det er en god ide at få et overblik over hvem og hvor mange som kommer til både dåben og til festen, så i kan planlægge ud fra det. Da en dåb som regel slutter sidst på eftermiddagen, ser der tilmed heller ikke noget der forhindrer jeg i, at invitere andre børn med til festen.

Hvor skal festen holdes?

Så snart i ved antallet af mennesker som kommer til selve dåbsfesten kan i nu starte planlægningen. Om i vil holde det indenfor eller udenfor er selvfølgelig også alt afhængigt af hvilken måned barnet skal døbes. Vi anbefaler dog at i holder festen indendørs om vinteren, da det er alt for koldt udenfor. Om sommeren er det dejligt at være udenfor hvor børnene kan løbe rundt i haven og man samtidigt kan trække frisk luft.

Barnets dåbskjole

Det er tradition at barnet skal bære dåbskjole i kirken. I mange familier er det tradition at dåbskjolen går i arv. Andre vælger dog at købe en helt ny dåbskjole. Det er et emne som er vigtigt at få styr på i god tid, da det tager tid at finde den rette dåbskjole. Dåbskjoler er ikke just billige, vi anbefaler derfor at man lader kjolen gå i arv.

Bordpynt til dåbsfesten

Når det gælder bordpynt til dåbsfesten er det tilmed meget forskelligt hvordan folk dækker op og pynter. Det er meget almindeligt at pynten bliver i lyserøde farver hvis det er en pige, og lyseblå farver hvis det er en dreng.

Mad og drikke til dåbsfesten

En anden vigtig post er mad og drikke til festen. Tidligere blev der serveret 3-retters menu til dåbsfester, men i dag består maden ofte af en buffet med kolde og lune retter, hvor folk selv kan gå og og spise som de har lyst.

Hvis festen bliver holdt hjemme, skal der besluttes om man selv vil stå for maden, eller om det skal bestilles udefra. Mange vælger at bestille et færdigt koncept hvor både lokale og mad er indkluderet. Når man lige har fået en lille baby, er der som regel ikke meget overskud tilbage, og slet ikke til at skulle stå for alt til en fest. Der er derfor mange catering firmaer som med glæde leverer mad og drikkevarer hjem til jeres adresse for en god pris.

Dåbskagen

Noget af det vigtigste til selve dåbsfesten (udover gaverne), er dåbskagen. Der bliver altid gjort rigtigt meget ud af denne kage, som bliver pyntet rigtigt flot. Du kan bestille din dåbskage hos rigtigt mange konditorer rundt omkring i Danmark, som med glæde laver en flot kage i hvilken som helst farve, med dato og navn på barnet.

Dog kan du også selv springe ud i det og lave en flot dåbskage selv. På den måde kan du lave en flot og personlig kage.

Taler

Det er vigtigt at have i mente at der højst sandsynligt vil forekomme taler i løbet af festen. Ofte er der altid en af fadderne eller bedsteforældrene som vil sige et par ord.